kezdőlap
kezdőlap
kezdőlap
Rólam
Rólam
Rólam
Blog
Blog
Blog
Mesekönyvek
Mesekönyvek
Mesekönyvek
Tevékenységek
Ti küldtétek
Ti küldtétek
Ti küldtétek
kapcsolat
kapcsolat
kapcsolat
Tevékenységek
Természetbúvár
A méhek sajátos tánca egyedi az állatvilágban.
  A méhek táncát régen mulatságosnak találták az emberek és nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Mintha balett táncot látnának a kíváncsi szemek, úgy tudnak ide-oda cikázni ezek a szorgos állatok.
  A méhek tánca sajátos és egyedüli az állatvilágban.

   Ráadásul kétféle táncot is járnak, melyből a "körtánc" az egyszerűbb. A tánc közben a méh apró, tipegős lépésekkel fut körbe-körbe, majd megfordul és az ellenkező irányba is megteszi ugyanezeket a körkörös mozdulatokat. A körtáncot látva a többi méh is csatlakozi társához és ezután közösen járják a táncot. 
  Mit jelenthet a körtánc? Kutatók kiderítették, hogy a körtánc elindítója mindig egy olyan méh, amely felderítő útról tért haza és ilyen módon számol be útja eredményéről társainak. Ha egy mézlelőhelyre bukkan a felderítő méh, körtáncban mondja el a többieknek a jó hírt. Ráadásul a mézlelő méh szárnyaira tapadt virágpor illata is tájékoztatja a társakat a helyről és bőségről. Minél izgatottabban, gyorsabban járja a táncot a méh, annál bőségesebb a meglelt forrás és annál több méh indul útnak a helyszínre.

  A másik tánc bonyolultabb és merőben más a körtáncnál.
  A kutatóútról visszatérő méh ebben az esetben, illegő-billegő lépésekkel száll végig egy egyenes vonalon a kasban. Ezután hol jobbra, hol balra kanyarodva tér vissza a kiindulási pontra. Újra és újra megismétli a táncot. A többi méh ezalapján a tánc alapján meglehetősen pontosan megtudja határozni a mézlelőhely helyét. Minél messzebb fekszik a talált hely, annál lassabban járja táncát a kis méh. Több, mint 10 km-re lévő lelőhelyről is hírt adhatnak ilyen formán a méhek egymásnak. Az sem mellékes, hogy a egy függőleges, vagy egy vízszintes lépen lejti el táncát a felderítő. Ugyanis így a repülési szöget is megadja a méh, ami alapján pontosan oda érkezik meg a többi társ, ahol a lelőhely található.

  Érdekesség még, hogy az idősebb méhek általában pontosabban számolnak be a mézlelő helyről, mint fiatalabb társaik.
Ha az ember megtanulja a méhek táncát, kétségkívül maga is megtalálja a táncban foglalt helyet.
  A méhek tánca tehát a közlés egyik módja, vagyis a méhek "nyelve". Ráadásul a közlés pontossága eltér és kissé módosul a méhfajok között. Mintha más "nyelvjárást" gyakorolnának a méhek fajtától eltérően.

  Indiánban például 3 olyan méhfajt is tanulmányoztak a kutatók, amelyek tánca eltérő és egyes méhek, más méhfajban lévő társaikkal egyáltalán nem tudják megértetni magukat, ahogyan az embereknél a nyelvi különbségek esetén sem.

  A felderítő méhek táncának megértése azonban még nem elegendő ahhoz, hogy a méh társai megtalálják a lelőhelyet. A tudomány bámulatos adottságokat fedezett fel a méheknél ezen a téren is. Ugyanis a méhek a tánc megértése mellett, jól tájékozódnak, ismerik a nap pályáját és az egyes napszakokat is. Teljes felhőtakaró esetén, a napot nem látja a méh, így ebben az esetben rosszul tájékozódik.

  Bővebb információkat az érdeklődők Karl von Fischer professzor munkáiból, könyveiből tudhat meg. A kutató és társai 50 éves munkájának gyümölcse a méhek táncának megismerése és értelmezése.
© Copyright 2011 Böde Péter