kezdőlap
kezdőlap
kezdőlap
Rólam
Blog
Blog
Blog
Mesekönyvek
Mesekönyvek
Mesekönyvek
Tevékenységek
Tevékenységek
Tevékenységek
Ti küldtétek
Ti küldtétek
Ti küldtétek
kapcsolat
kapcsolat
kapcsolat
Rólam
Interjú (2009. június)
Velem készült interjú Nagykőrösön

Az alább közölt interjút egy újságíró publikálta. A teljes cikket bemásoltam, nem javítottam. Így a helyesírásért, magyartalanságért felelősséget nem vállalok...

Kulturális és közösségi programok Nagykőrősön:

80. ÜNNEPI KÖNYVHÉT
Június 4. csütörtök
10.00-18.00 Könyvvásár, kézműves foglalkozások, ízelítő a könyvtár legfrissebb könyveiből
FŐTÉR
11.00 Ünnepélyes megnyitó 
Az állatok csodálatosak és szépek – Vándorúton a meseíró
 Írta: forrodrot Dátum: 2009. június 14. Kategóriák: Címlap, Kultúra. Kövesse figyelemmel a cikkhez érkezett hozzászólásokat, iratkozzon fel RSS szolgáltatásra ezen a linken: RSS 2.0. 
 
 
Az ünnepi könyvhét szombatjának délelőttjén Böde Péter, költő-meseíró volt a nagykőrösi gyermekkönyvtáros, Sipos Ildikó vendége. A főtéri rendezvényre súlyos hátizsákkal érkező fiatalember pillanatok alatt könyvkiállítást rendezett saját műveiből. Kifestőkönyveiből kimásolt képeket és sok színes ceruzát is tett az asztalra, így hamarosan lázas munka folyt körülötte. 
A gyerekek színeztek, Böde Péter pedig nagy szakértelemmel irányította őket: ötleteket adott, magyarázott, találós kérdéseket tett fel.
Míg az apróságok munkához láttak, mi beszélgettünk.
- Milyen választékkal érkezett?

- Saját munkáimat, verses könyveket, foglalkoztató könyveket, színező füzeteket állítottam ki és a színezőkből kimásolt képeket. Gyakran előfordul, hogy miközben a gyerekek színeznek, a képek mellé írt verseket is megtanulják.

- Elindulásáról úgy hírlik, hogy az első mesekönyvét a kisfia kedvéért rajzolta-írta hat évvel ezelőtt. Nem talált a könyvesboltban az ízlésének megfelelőt?

- Valóban nem találtam a gyerekek méretéhez arányos, magyar állatokról szóló könyvet érthető képekkel és szöveggel. Így született meg könyvem a magyar földön élő haszonállatokról, emellett a vadon élő állatokról is írtam könyveket.
Az állatok rajzai mellé a verseket, azok tulajdonságaik alapján írtam. Az állatok elnevezéseit viszont nem tüntettem fel, így azok találós kérdésként szerepelnek a versikékben. A képek pedig könnyen másolhatóak, mert kontúros nyomással készültek. Célom az volt, hogy megismertessem és megszerettessem az állatokat a gyerekekkel, mint ahogyan a könyvek hátoldalára írtam: „Túl sokat biztosan nem kérek,// Az állatokat feltétel nélkül szeressétek!//Ha örömet okoznak ezek a képek,//rájöttök, hogy az állatok csodálatosak és szépek.”

- És rájönnek?

- Igen. Sok gyerek ezen képek által ismeri meg a körülöttünk élő állatokat és az a tapasztalatom, hogy meg is szereti őket. Ezért használják szívesen a könyveimet az óvodákban az óvónők és a logopédusok, míg az iskolákban a pedagógusok.

- Milyen kiadványok követték az első könyveket?

- A harmadik könyvem már a fiam „diktálta”. Ő kérte, hogy milyen állatokat rajzoljak és milyenekről írjak. Úgyhogy nekem is van főnököm… Aztán születtek a mesekönyveim, az utolsó kötetem pedig már az iskolásoknak szól, mert közben a fiam is iskolás lett.
 
- Ezek szerint nemsokára kamaszoknak fog írni?

- Valószínű, hogy a kamaszkorig még elmegyek, de tovább már nem. Egyébként is szeretnénk még a feleségemmel gyermekeket. Így később is lesz kinek írnom mesekönyveket. Már egy társasjáték prototípusát is elkészítettem a fiamnak, most azzal játszunk folyamatosan. Remélhetőleg egyszer majd ki is tudom adni.

- Hova jutottak el eddig a könyvei?

- Eddig 170 városban mutattam be őket, ugyanis csak szerzői kiadásban jelennek meg a dolgaim és magam forgalmazom a készletet. Vonattal és gyalog járom a városokat, ide is úgy érkeztem… De külföldre, Kanadába és Dél Afrikába is eljutottak a könyveim. Sokan küldik ki a kint élő rokonaiknak, ugyanis a kintieknek sokat számít, hogy ezek a könyvek magyarul íródtak.

- Mi a civil foglalkozása, pedagógus?

- Nem, és rajzolni sem tanultam soha. Igazából közgazdaságit végeztem, de ettől függetlenül egy tucat ötletem van arra vonatkozóan, hogy a jövőben milyen gyermekkönyveket készítek.

Fotók: Forródrót.com
Forrás: Kék Nefelejcs Nagykőrös – Szigeti Márta 2009. június 9.

 

 

 

© Copyright 2011 Böde Péter